KOJA PITANJA TREBA DA POSTAVIM POTENCIJALNIM ZAPOSLENIMA U RESTORANIMA?

Pre koji dan sam pričao sa jednim prijateljem koji je menadžer jednog beogradskog restorana, pa smo se između ostalog dotakli I teme zaposlenih, procene kandidata i ogromnih troškova koje lose regrutovanje uzrokuje. To me je navelo da napišem i podelim sa vama koja pitanja treba da postavim potencijalnim zaposlenima u restoranima kako biste lakše doneli pravu odluku oko izbora novozaposlenih.

Iskreno, često i pored svog iskustva, tehnika i intuicije može biti teško zaključiti iz intervjua kako će neko obavljati sam posao kada ga zaposlite.

Čuo sam i svedočio mnogim slučajevima ljudi koji se hvale svojim iskustvom na intervjuima i ističu prestižne restorane u svojim rezimeima, samo da bi kasnije, kada dođu na posao, otkrili da im nedostaju osnovne veštine potrebne za obavljanje radnih zadataka. Ovi slučajevi su se dešavali kako u prednjem, tako i u zadnjem delu restorana.

Ranije su restorana više bili voljni organizovati neplaćene treninge ili stažiranja gde bi ste otkrili ovakve nedostatke. Osoba bi idealno trebalo da bude mentorisana, obučena i/ili postavljena u poziciju gde može da se istakne. Alternativa bi bila da se zatraži da napuste. Čak i ako ne ide dobro, probni rad tj. Onboarding  se generalno plaća, tako da ćete morati što više da saznate o sposobnostima osobe tokom intervjua.

Postoje specifična pitanja koja možete postaviti kako biste pokušali da utvrdite koliko će se veštine kandidata moći preneti na vašu firmu, dok opšta pitanja mogu dosta otkriti o osobama u smislu njihovih ličnosti i međuljudskih veština. Evo nekoliko:

1.

Recite mi kako prioritetizujete zadatke kako biste pripremili i organizovali svoju stanicu kada dođete na posao u vašoj trenutnoj poziciji.

2.

Da li se ikada osećate rastrgnuto kada da se bavite sa više sukobljavajućih prioriteta istovremeno? Kako odlučujete šta ćete prvo uraditi?

3.

Recite mi o mestima na kojima ste prethodno radili. S obzirom na ono što sam vam rekao o našem poslovanju, koje od vaših veština i iskustava mislite da ćete moći primeniti u našem poslovanju?

4.

S obzirom na ono što sam vam rekao o našem poslovanju, sa kojim veštinama će vam biti potrebna pomoć da ih razvijete i uspete ovde?

5.

Recite mi o lošem danu na poslu. Šta je pošlo naopako i šta, ako išta, biste mogli da uradite da to sprečite? Šta ćete drugačije uraditi sledeći put?

6.

Kako vidite da ćete najbolje doprineti našem timu?

Međutim, što su pitanja realističnija, to će biti bolje za vašu konačnu odluku. Na kraju, nema zamene za to da sami vidite kako će se zaposleni uklopiti na licu mesta tj. na samom radnom mestu. Da biste povećali svoje poverenje u vaš izbor, možete, u granicama razuma, dodati simuliranu uslugu ili degustaciju.