INŽENJERING

MENIJA

VAŠE UGOSTITELJSKE PONUDE

ŠTA JE INŽENJERING MENIJA?

Inženjering menija je nauka o dizajniranju menija na način koji maksimizira profit ugostiteljskog objekta. Mnogi restorani koji su se odlučili za inženjering menija vide u prvih godinu dana rast profit za najmanje 10-15%, a često i više od toga. Ali treba imati na umu da inženjering menija je mnogo više od samog kreiranja menija koji je primamljiv za kupca. Počinje sa definisanjem specifičnim namirnica koje ulaze u sastav svakog jela i izračunavanja njihovog food cost-a.

Inženjering menija je sistematski proces proučavanja podataka o ostvarenoj prodaji i zalihama restorana kako bi se razumela popularnost i profitabilnost stavki u meniju restorana tokom određenog perioda. Pažljivim dizajniranjem menija, restorani mogu da razumeju kako funkcioniše njihov objekat tokom vremena i utiču na promene tako da svaka stavka njihove ponude ostane popularna i profitabilna.

Kome je potreban reinženjering menija?

Restorani moraju pažljivo da sastavljaju i ažuriraju svoj meni kako bi se uverili da on zaista sadrži samo najprodavanije i da izostavi bombe. Ažuriranje menija mora pažljivo da se realituje i stalno usavršava njegov sadržaj kako bi se doprinelo povećanju prodaje, a shodno tome, profita. Postoji jednostavan način da se to uradi. Zove se Menu Menu Engineering (Inženjering menija)!

Pored savim restorana i hotela kao primarnih ugostiteljskih objekata, (re)inženjering ponude hrane značajno doprinosi poslovanju bilo kogo od sledečih tipova preduzeća:

 • Restorani
 • Sva ostala ugostiteljska preduzeća
 • Kompanije za prodaju prehrambenih proizvoda
 • Ketering kompanije i usluge pripreme hrane
 • Kamion sa hranom
 • Organizatori događaja
 • Preduzeća za organizovanje svečanih prilika

Potrebna vam je pomoć u sastavljanju ili unapređenju vašeg aktualnog menija?

Dozvolite da vam pomognemo da zajendo konstruišemo idealan meni koji će obezbediti veći profit i stalan povratak vaših prezadovoljnih gostiju!

Kako inženjering menija može pomoći vašem preduzeću?

Kao što je ranije pomenuto, zaštita profita nikada nije bila vitalnija od današnjice u kojoj se nalazimo. Brzi izveštaj inženjerske analize menija iz vašeg back office sistema uklanja nagađanja oko kategorizacije stavki menija i zauzvrat eliminiše potreba za mnogo radnih sati u objektu utrošenim na ručnu analizu podataka menija.

Digitalizacija menija:

Implementacijom digitalnih menija, restorani mogu često da kreiraju menije i lako menjaju svoj meni bez brige o ulaganju u štampane kartice menija. Digitalni meniji takođe daju restoranima mogućnost da svakodnevno ažuriraju jelovnik i uključuju svakodnevne specijalitete na meni bez mnogo truda. Takođe, restorani će moći da smanje broj dodirnih tačaka i gostima nude opcije beskontaktnog obroka.

Benefiti od implementacije reinženjeringa menija su višestruki:

Smanjenje troškova proizvodnje

Povećanje poverenje potrošača

Sticanje konkurentske prednosti u odnosu na ponudu konkurenata iz iste niše

Povećanje privlačnost za investitore, dobavljače i partnere.

Lakše i jeftinije buduće ažuriranje menija

Bolje upravljanje resursima i otpadom

Zapamtite, vaš meni je višestrani, višebojni adut. Igrajte u svoju korist uz naučno potkovan Menu Engineering i sigurno ćete osvojiti srce vaših gostiju a i njihove džepove. Možda zvuči da je teško izvodljivo, nerealno ili prekomplikovano ali sa dinamičnim POS sistemom restorana, to je vrlo jednostavno.

Proces inženjeringa menija

Inženjering menija zahteva robustan POS sistem restorana koji generiše troškove hrane, izveštaje o zalihama i sredstva za analizu istorijskih podataka o prodaji. Prethodni podaci su neophodni kako bi se pristupilo daljem u kreiranju inženjerske matrice menija.

Vreme koje je potrebno za realizaciju ovog procesa varirati u zavisnosti od:

1. Obima vaše ponude menija,
2. Ažurnosti vašeg radnog osoblja i menadžmenta, kao i
3. Količine i preciznosti podataka neophodnih za ovaj proces.

Sam proces inženjeringa menija se može podeliti na pet opštih koraka:

1. Definisanje vremenskog okvira i koncepta menija.
2. Izračunavanje troškova menija.
3. Kategoriziranje stavki menija na osnovu profita i popularnosti.
4. Redizajniranje vašeg trenutnog menija.
5. Monitoring uticaja i performansi vašeg novog menija.

Koliko košta usluga inženjeringa menija?

Kada planirate da sprovedete reinženjering vaše ponude hrane, biće nekih troškova koje morate unapred da predvidite. Ukupni troškovi za profesionalan reinženjering menija će vas generalno koštati od oko 500 do 2500 €. Ukupna cena zavisi od mnogo različitih faktora kao što su:

 • Veličine i koncepta vašeg preduzeća.
 • Nivoa trenutne standardizacije procesa.
 • Kompletnost i verodostojnosti vašeg POS sistema, baze podataka i stepena njihove implementacije.
 • Stepen grešaka u bilo kom koraku procesa i korektivne radnje koje je potrebno primeniti da bi se postigao standardno prihvatljiv nivo.
 • Obuka menadžmenta za monitoring resultata implementacije.

šta mi možemo da uradimo za vas?

Na osnovu svega prethodno navedenog i faše trenutne ponude mi ćemo se postarati da napravimo jedinstveno rešenje koje će odgovarati isključivo vašim potrebama. To možemo uraditi kreirajući jedinstven paket usluga iz oblasti meni inženjeringa koji može da obuhvata samo određene ili sve od sledeće navedenog:

 • Sastanak u vezi dogovor i personalizacija naših usluga onome što vama odgovara
 • Analiza vaše aktualne ponude hrane
 • Modifikacija aktualne ponude hrane
 • Pshilološki dizajn novog menija
 • Digitalizacija menija
 • Konstrukcija novog menija (smišljanje novih jela)
 • Operativna standardizacija vaših receptura
 • Finansijska standardizacija vaših receptura
 • Nutritivna standardizacija vaših receptura
 • Konsultacije uživo (2x 60 minuta)
 • 24/7 Email podrška

Potrebna vam je pomoć u sastavljanju ili unapređenju vašeg aktualnog menija?

Dozvolite da vam pomognemo da zajendo konstruišemo idealan meni koji će obezbediti veći profit i stalan povratak vaših prezadovoljnih gostiju!