RECENZIJA KNJIGE: KUHINJSKE OSNOVE – KLASIČNI RECEPTI

KUHINJSKE OSNOVE: KLASIČNI RECEPTI

„Kuhinjske osnove – klasični recepti“ je knjiga kreirana kao udžbenik prestižne francuske kuvarske škole Le Cordon Bleu a služi i kao referenca za sve ljubitelje hrane. Svaki recept u ovoj knjizi započinje ciljevima učenja koji ističu tehnike pripreme ili kuvanja koje se u navedenoj recepturi koriste. Njih prate varijacije i derivati prethodno istaknutih recepata.

FEW WORDS ABOUT THE AUTHOR

Osnovan u Parizu 1895. godine, Le Cordon Bleu je obučio generacije najboljih svetskih kuvara u oblasti gastronomije, ugostiteljstva i menadžmenta. Ime Le Cordon Bleu prvi put je korišćeno u 16-om veku kada je kralj Henri III stvorio jedno od najvažnijih redova u Francuskoj, “L’Ordre du Saint-Esprit.” Simbol ovog reda bio je krst Svetog Duha koji je visio na plavoj vrpci ili un cordon bleu. Zbog prestižne prirode ovog reda i dekadentnih gozbi koje prate njihove ceremonije, ime Le Cordon Bleu postalo je dobro prepoznato i proslavljeno.

Danas je Le Cordon Bleu prisutan u dvadesetak zemalja sa 35 međunarodnih škola koje pohađa 20.000 učenika godišnje. Studentima predaju Le Cordon Bleu Master šefovi, od kojih većina dolazi iz restorana sa mišelinovim zvezdicama ili su pobednici prestižnih takmičenja i titula kao što je Meilleur Ouvrier iz Francuske.

Potpredsednik, karijerno i strukčno Uredništvo: Dave Garza
Direktor rešenja za učenje: Sandy Clark
Stariji urednik akvizicija: Jim Gish
Glavni urednik: Larry Main
Menađžer proizvoda: Nicole Calisi
Pomoćnik uredništva: Sarah Timm
Potpredsednica marketinga, za karijerno i strukčno Uredništvo:Jennifer Baker

Direktor marketinga: Wendy Mapstone
Viši marketing menadžer: Kristin McNary
Vanredni menadžer marketinga: Jonathan Sheehan
Direktor produkcije: Wendy Troeger
Viši voditelj projekta: Castle Glenn
Viši umetnički direktor: Casey Kirchmayer
Voditelj tehnološkog projekta: Chris Catalina
Analitičar proizvodne tehnologije: Tom Stover
Primarna fotografija: autor J. Enrique Chavarria
Dopunska fotografija: Lois Siegel, Lois Siegel Productions

POHVALE

"Apsolutno predivno! Preporučujem spiralno vezanu verziju. Slike su zapanjujuće, laka za praćene od strane bilo kog kuvara amatera. Toplo vam preporučujem.”
Ešli
-
“Slike same po sebi me ostavljaju bez reči! Knjiga je lepa, recepti su odlični”
Vera Vajt
-
„Knjiga, Kuhinjske osnove - Klasični recepti, veoma je intuitivna sa sistematskim pristupom francuskoj kuhinji.“
Đžaiđžai Pinjavat
-

NAJBITNIJE STVARI U OVOJ KNJIZI

POGLAVLJE I: LES POTAGES (SUPE)

Prvo poglavlje pokriva recepte od raznih supa kao što su velute od piletine i gljiva, bistra čorba sa sitno seckanim povrćem, krem čorbe od karfiola i druge. Svaki recept se sastoji od ishoda učenja, slike jela, opreme potrebne za pripremu jela, broja porcija, postupka pripreme i količine sastojaka (kako u metričkoj tako i u američkoj skali).

POGLAVLJE II: LES ENTREES-FROID (HLADNA PREDJELA)

Drugo poglavlje govori o hladnim predjelima. Kao i prethodno poglavlje, sastoji se od ishoda učenja, slike jela, opreme potrebne za pripremu jela, broja porcija, postupka pripreme i količine sastojaka. Hladna predjela uključuju šparglu sa holandez sosom, korijen celera Remoulade, gljive sa ribizlom, sirovim povrćem i sosovima, morsku hranu i salatu od artičoke, salatu od riže i salatu s tartufima i druga. Neka predjela dolaze uz kratak istorijski osvrt.

POGLAVLJE III: LES ENTREES-CHAUD (TOPLA PREDJELA)

Treće poglavlje pokriva grupu toplih predjela i sastoji se od svega što smo već rekli u prvom i drugom poglavlju. Neki od toplih predjela obrađenih u ovoj knjizi su patlidžan punjen paradajzom i lukom, tartalete punjene njokama u sosu od Mornaia, krumpir sa ljutom sirom, povrće punjeno teletinom i ssvinjetinom, provincijska pita od luka, sufle od sira i druga. U ovom poglavlju saznajemo ponešto o svakom od ovih jela. Na primer, provansalsko pirjano povrće je reprezentativno jelo provansalske kuhinje. Koristi se povrće koje bujno raste u jugoistočnoj Francuskoj, uključujući patlidžan, tikvice, paradajz, beli luk i zelenu paprika.

POGLAVLJE IV: LES OEFUS (JAJA)

U ovom poglavlju nailazimo na nekoliko recepata s jajima, a oni uključuju kajganu sa biljem, jaja sa gljivama u kalupu, meko kuvano jaje, duboko prženo jaje sa rižom i paradajz sosom, srednje kuvana jaja sa špinatom i sosom od mornaja, poširana jaja u aspiku, pečena jaja sa Madeira sosom i pilećom jetrom, slatki omlet sa jaogdama i druga.

POGLAVLJE V: LES VOLAILLES (ŽIVINA)

Poglavlje V govori o receptima u kojima je meso živine glavni sastojak. U ovom poglavlju možete pronaći recepte poput pečene, punjene piletine bez kostiju, patke u sosu od pomorandže sa vafel krumpirom i još mnogo toga. U ovom poglavlju takođe učimo o nekim tehnikama i poreklu određenih sosova.

POGLAVLJE VI: LES POISSONS ET COQUILLAGES (RIBA I MORSKI PLODOVI)

Ovo poglavlje pokriva recepte  vezane za ribu i morske plodove sa dodatkom informacija o pravilnom bontonu konzumiranja škampi, žabljim nogama i njihovoj istoriji u francuskoj kuhinji, istoriji o puževima u kuhinji i mnogim drugim.

POGLAVLJE VII: LES VIAND ES (MESO)

Poglavlje VII nam ustupa recepte za meso sa  njihovim poreklom i daje nam objašnjenja nekih tehnika. Neki od recepata obuhvaćenih u ovom poglavlju su govedina i povrće u aspiku od crvenog vina, teleći eskalop sa krem-sosom od gljiva, pirjane kriške teletine s rižotom od šafrana i drugi.

POGLAVLJE VIII: LES ABATS ET LES GIBIERS

Neki od recepata u ovom poglavlju su pečeni golub na krutonu sa sufle krompirom, sotirani teleći mozgu sa kaparima, limunom i krutonima, topli foie gras, foie gras terrine, i još mnogi drugi.

POGLAVLJE IX: Pâtisserie (DEZERTI)

Poslednje poglavlje govori o receptima za deserte koji uključuju tart od jabuka, trobojni bavarski krem, brioš hleb, šarlot krušku i još mnogo drugih. Takođe u ovom poglavlju se mogu naći i kratke istorijske zanimljivosti nekih dezerata.

PREGLED

Knjiga “Kuhinjske osnove – klasični recepti” sastoji se od 401 stranice. Ova knjiga fokusirana je na recepte koji su podeljeni po grupama jela i odlična je pratnja knjige o osnovama kuhinje Le Cordon Bleu koja se fokusira na tehnikama kuvanja i pripremi, opremi, osnovnim sosovima, terminologiji i raspravi o sastojcima. “Kuhinjske osnove – klasični recepti” sadrži 169 pomno odabranih recepata kuvara Le Cordon Bleu instituta koji najbolje predstavljaju primenu tehnika izvedenih u “Kuhinjske osnove Le Cordon Bleu”. Količine potrebnih namirnica su date u metričnim i amerčkim merama, zajedno sa grafikonom konverzije koji se nalazi na kraju knjige. Pošto je ovo obrazovna knjiga, tačni francuski izrazi su raštrkani po celoj knjizi.

Celokupna ocena knjige
4.8/5

Podeli ovo sa svojim prijateljima